Know How Άρθρα Λογότυπο Σας ενδιαφέρουν

Τι είναι το λογότυπο και σε τι χρησιμεύει;

0 Love this post.2
Σχεδιασμός λογότυπου και η σημασία του
Σχεδιασμός λογότυπου και η σημασία του
Με ρωτάνε συχνά τι είναι το λογότυπο και ποιος ακριβώς ο λόγος να απευθυνθούν σε κάποιον γραφίστα για αυτό. Η απάντηση είναι απλή: το λογότυπο είναι η ταυτότητά σας. Όποια κι αν είναι η ασχολία σας ή η επαγγελματική σας δραστηριότητα, μία καλή εικόνα λογότυπου μπορεί να δηλώσει την παρουσία σας χωρίς περισσότερα λόγια.

Το έχετε ζήσει κι εσείς στην καθημερινότητά σας. Είμαι σίγουρη ότι αναγνωρίζετε από μακριά το τικ που χαρακτηρίζει τη Nike σε όποιοδήποτε προϊόν κι αν το συναντήσετε.

Ίσως έχετε μπερδευτεί κάποιες φορές και με τις παραλλαγές του λογότυπου των Starbucks πριν προσέξετε τι γράφουν τριγύρω ή ακόμα και το κεντρικό σχέδιο. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρία δεν είναι τόσο διαδεδομένη στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να είστε τόσο εξοικειωμένοι με το λογότυπο που με την πρώτη ματιά να έχετε ξεγελαστεί με τις παραλλαγές.

Λογότυπο και αναγνωρισιμότητα

Το πόσο αναγνωρίσιμο μπορεί να γίνει ένα λογότυπο το έχει αποδείξει πολλές φορές η ιστορία. Ανέφερα πριν το παράδειγμα των Starbucks. Όταν άλλαξαν το παλιό λογότυπό τους κάνοντας… ζουμ στην γοργόνα τίποτα δεν άλλαξε στην ουσία εκτός από κάποιες λεπτομέρειες στην αισθητική του. Ο κόσμος συνέχισε να το αναγνωρίζει όπως ήταν φυσικό, αφού η μορφή του συνέχισε να παραπέμπει άμεσα στο παλιό γνωστό λογότυπο.

Χαρακτηριστικό βέβαια είναι και το παράδειγμα της φίρμας Target. Το παλιό της λογότυπο έγραφε από κάτω την ονομασία. Όταν το ξανασχεδίασαν το μόνο που έκαναν ήταν να βγάλουν την επωνυμία από το σύνολο, και πάλι όμως, ο κόσμος ήξερε ότι πρόκειται για την Target.

Τέλος, η λέξη Monster μπορεί να σας παραπέμπει στην ελληνική λέξη τέρας ή στην ομώνυμη ταινία. Αλλά μόνο όταν δείτε το πολύ χαρακτηριστικό λογότυπο του energy drink “Monster” θα καταλάβετε για τι μιλάμε – μάλιστα, αν είστε εξοικιωμένοι με το λογότυπο, μόνο βλέποντας το σας έρχεται εύκολα στο μυαλό το προϊόν.

 

Θα μπορούσα να φέρω πολλά ακόμα παραδείγματα και είμαι σίγουρη ότι θα συμφωνούσατε μαζί μου. Το λογότυπο είναι το σήμα κατατεθέν σας, όπως όταν βλέπετε τον Πύργο του Άιφελ ή το Άγαλμα της Ελευθερίας και αμέσως το μυαλό σας πάει στους αντίστοιχους προορισμούς. Ίσως να σκέφτεστε ότι τα παραδείγματα είναι ατυχή, δεδομένου ότι εσείς δεν είστε πολυεθνική εταιρία για να σας αγγίζουν όλα αυτά. Φτάνει μία γραμματοσειρά με την οποία θα γράψετε το όνομα το δικό σας ή της επιχείρησής σας και είστε καλυμμένοι, σωστά; Λάθος! Για να ξεχωρίσετε στο πλήθος, και να επιτρέψετε στον κόσμο να σας θυμάται ακόμα και αν απλά έχει πληροφορηθεί την ύπαρξή σας, χρειάζεστε κάτι περισσότερο και αυτό είναι ένα φροντισμένο λογότυπο!

Δώστε την ευκαιρία στην επιχείρησή σας να βγει μπροστά δίνοντας βάση στην εικόνα σας. Το ζητούμενο δεν είναι να υπάρχετε στο πλήθος αλλά να σταθείτε πάνω από αυτό με όλους τους θεμιτούς τρόπους. Μεταξύ αυτών, λαμπρό παράδειγμα, ένα καλό λογότυπο.

Άρθρο: Κατερίνα Αλαμπασίνη
Γραφίστρια / Web Designer
Για το Matrix PS

Related

Instagram από τον υπολογιστή; Δυνατότητες και περιορισμοί!

Instagram από τον υπολογιστή; Δυνατότητες και περιορισμοί!

Το Instagram είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής δωρεάν εφαρμογή στην οποία οι χρήστες επεξεργάζονται και μοιράζονται είκόνες, φωτογραφίες και βίντεο. Η αρχική εφαρμογή κυκλοφόρησε το 2010 και κυκλοφόρησε αρχικά μόνο για iOS συσκευές, βρίσκοντας το δρόμο […]

Love this post.1

Photo Editing

Είναι αποδεδειγμένο ότι μια σωστά επεξεργασμένη φωτογραφία βελτιώνει δυναμικά την απόδοση σε κάθε χρήση της, είτε μιλάμε για social media posts είτε ακόμη περισσότερο για φωτογραφίες που θα ντύσουν το e-shop ή όποιο άλλο μέσο […]

Love this post.2
Vincent Van Gogh - Ηλιοτρόπια

Ηλιοτρόπια – Βίνσεντ βαν Γκογκ

Ο Μάρτιος ήρθε, ο καιρός είναι καλός και γύρω μας, για την ώρα τουλάχιστον, μυρίζει άνοιξη! Κάπως έτσι καταλήξαμε σε ένα θέμα λουλουδάτο με έντονα χρώματα. Τα ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ. Για να καταλάβουμε όλα […]

Love this post.1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »
Αρέσει σε %d bloggers: